Temizlik Maddelerinin Kimyası

İnsanların eski çağlardan beri kullandıkları temizlik maddeleri oldukça çeşitliydi. Temizlenmek için süt, bitki özleri, kül ve kili kullanan insanoğlunun sabunu kullanmaya başlaması MS 200’lere dayanıyordu. Bir efsanemize göre sabun şöyle keşfedilmiştir: Roma’daki Sappo Tepesin’nde kurban edilen hayvanları yağ ve külleri yağmur sularıyla Tiber Nehri’ne karışır. Bu nehirde çamaşır yıkayan kadınlar fazla uğraşmadan çamaşırların temizlendiğini fark eder. Nehir suyuna karışan yağ, kil ve küllerin köpüklü bir karışım oluşturulmasıyla sabun keşfedilir.

Hayatımızda Kimya

Birçok temizlik maddesi çok öncelerden beri kullanılıyordu. Ancak teknoloji ile birlikte farklı yapıda temizlik maddeleri elde edilmektedir.

Sabun ve Deterjanlar

Yapıları birbirlerine çok benzerdir.

Formülü verilen C14H35COONa Sodyum Stereat kalıp sabun örneği.

Sodyum dodesil sülfat ise deterjan örneğidir.

SABUN VE DETERJAN

Dünya genelinde sabun ve deterjanmilyonlarca ton üretilmektedir. Sabun, katı ya da sıvı yağların (Bu yağlar hayvansal ya da bitkiseldir.) Kuvvetli bazlarla eritilmesiyle üretilir. Katı ve sıvı yağlar trigliseritler olarak adlandırılır.

SABUN

  • Sabun, suyla birleştiğinde temizlemede kullanılan maddelerden kalıp ya da sıvı şekilde olanlara verilen genel ad.
  • Sabunun temizleyici etkisi, suyu çeken ince bir tabaka ile yağ parçacıklarını sarabilme yeteneğinden doğar.
  • Evlerde kullanılan sabunlar, doğada bulunan bitkisel ve hayvani yağlardan elde edilen yağ asitlerinin tuzlarıdır. Serbest halde bulunankarboksilli asitlerden de çeşitli sabunlar yapılabilir. Sentetik temizleme maddelerinin kullanıldığı 1930 yılından itibaren aynı manada kullanılan sabun ve deterjan kavramları birbirinden ayrılmıştır.
  • Sabunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Pompei’deki lav örtüsü altında kalan toprakta sabun kalıpları bulunmuştur. Modern sabun imali, 19. yüzyılda Fransız kimyageri, Eugène
    Chevreul’ün sabunun bir yağ asidi tuzu olduğunu göstermesinden sonra gelişmiştir.
  • Tarihte, sabunlar genellikle sodyum, soda küllerinin ya da potasyum ve tuzlarının ve yağlı asitlerinin kül suyuyla sabunlaştırma tepkimesine girmesi sonucu elde edilirlerdi. Temeldeki yağların hidrolizi gliserol ve rafine sabunu oluşturur.
  • Sabun, temizleme amacı yanında kozmetik, losyon, krem, sprey, ilaç yapımında kullanılır. Endüstride boya, plastik döküm, metal çekme işlerinde, sentetik kauçuk ve plastiklerin birçok türünün imalatında, su geçirmez tekstil üretiminde, metallerin paslanmasını önleyici yardımcı malzeme olarak birçok alanda kullanılmaktadır.
  • Sabunun en büyük olumsuzluğu sert sularda köpürmesidir. Köpürme faaliyeti olunca sabun etkisini yitirir.Bunun nedeni ise sert suda bulunan magnezyum ve kalsiyum ile sabunun etkileşmesidir.

ARAP SABUNU

  • Kullanım Alanları
    Tüm turistik tesislerde, restorantlarda, özel işletmelerde, kamu kuruluşlarında ve genel olarak; bulaşık, duvar, çamaşır, koltuk, halı, araba, ve tüm zeminlerin temizliğinde kullanılır. Banyo ve tezgahlarda etkin temizlik sağlar.
  • Performans 
    Otel odalarının banyoları, spor salonları veya işletmelerdeki her türlü temizlikte güvenle kullanabileceğiniz doğal bir üründür. Tüm yüzeylerde temizlik ve doğal bir parlaklık sağlar. Profesyonel kullanım içindir.
  • Uygulama 
    Tüm sert yüzeylerde direkt ya da sulandırılarak kullanılabilir. Sulandırılarak kullanımda 5 litre suya 200 ml Sıvı Arap Sabunu ekleyiniz. Kumaş yüzeylerde, halılarda ve çamaşırlarınızda doğrudan veya sulandırılarak kullanılabilir. Ağır kirlerde doğrudan lekenin üzerine uygulayınız.
  • Ekoloji 
    Ürünün aktif maddeleri %80’in üzerinde biyolojik olarak doğada parçalanma özelliğine sahiptir.
  • Depolama 
    Güneş altında bırakmayınız; ağzı kapalı ve dik olarak, serin yerde muhafaza ediniz. Donmaktan koruyunuz.

PAPATYA SABUNU

  • Papatya Sabunu Nedir
  • Papatya çiçeklerinin yağları ile üretilen papatya sabunu cilde çok iyi gelen bir sabundur. Papatya sabununun geçmişi ta Eski Mısır’ a kadar dayanır. İçeriğindeki maddeler sayesinde cilde parlaklık ve renk veren papatya sabunun faydaları sadece bunlar değildir.
  • Yazının devamını okuyarak papatya sabunun yararlarının neler neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
  • Papatya sabunun göz kapağındaki iltihaplanmalara karşı iyi bir çözümdür.
  • Ciltteki siyah noktalar ve diğer lekelenmeler için bu sabunu kullanabilirsiniz.
  • Cildi ferahlatır bunun yanında cildiniz papatya sabunu ile rahatlar.
  • Göz  altı torbalarına iyi gelir,
  • Egzama, kaşıntı ve mantar problemleri olan bu sabunu kullanabilir.

Papatya sabunu saçları parlatır

  • Sabun kullanılma amacına göre yapılır. Genel olarak yumuşak ve sert olmak üzere iki tür sabun vardır. Sert sabunlar sodyum tuzu, yumuşak sabunlar ise potasyum tuzudur.
  • Suda Çözünmeyen sert sabunlar aynı zamanda alüminyum, kalsiyum, magnezyum, baryum, lityum, çinko, kurşun, kobalt ve bakır gibi katyonların yağ asidi ile oluşturduğu tuzlardır.
  • Yumuşak sabunlar suda sert sabunlara göre daha fazla çözündükleri için genellikle traş kreminde ya da sıvı sabun yapımında kullanılır.
12925 kez okundu